septembar 15, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kako i zašto čitati sa bebom od prvog dana njenog života?

Kako i zašto čitati sa bebom od prvog dana njenog života? Foto: Pixabay

Nije dovoljno samo deci ponuditi knjigu ili ispričati priču

Čitanje sa bebom je jedna od aktivnosti koje nude ogromne mogućnosti za istraživanje od najranijih dana, ali, pre svega, prilike za razvoj toplog i sigurnog odnosa između roditelja/staratelja i deteta. Može vam se činiti da se radi samo o usvajanju jezika, ali čitanje sa bebom krije i niz drugih podsticaja.

Dok sa vama „čita”, beba može da vežba da imitira vaš izraz lica ili glasove kojima joj se obraćate, da pokaže prstom na nešto ili isprati pogledom gde vaš prst pokazuje, da oseti različite teksture i nauči ime za svoj doživljaj, da pridrži i sama okreće ili lupka predmete, da usmeri pažnju na vaš glas, mimiku ili ton kojim govorite i reaguje na promene u glasu ili izrazima lica. Sve ove veštine, kao i doživljaj sigurnosti i opuštenosti koji razvija u odnosu sa svojim roditeljima dok sa njima čita- temelj su za njene kasnije bliske odnose i mogućnost da istražuje i uči u kontaktu sa svojim vaspitačima i učiteljima.

Kada treba početi sa čitanjem?

Sa bebom bi trebalo čitati praktično od rođenja, a svakako već oko drugog meseca. Do tad, beba će naučiti da fokusira pogledom vaše lice i lagano kretanje predmeta, da odgovori na zvuk okretanjem glave ka njegovom izvoru, da se osmehne i niz drugih veština koje može da koristi u aktivnosti zajedničkog čitanja. Same reči koje izgovarate, bebi neće biti naročito važne, ali će joj značiti da čuje glas (naročito vaš koji sada jasno razlikuje od drugih) i govor- jezik svoje okoline. Zato u početku neće biti važno šta čitate. Od izrazite važnosti, međutim, biće da se bebi obraćate toplim, jasnim, nežnim glasom, držite je blizu sebe, gledate je u lice dok čitate i upućujete joj široki osmeh, raširene, zainteresovane oči i puno podrške njenom angažovanju (gledanju u vas ili u knjigu, za početak). Kada čitate bebi na ovom uzrastu to će joj pomoći da usmeri i razvija pažnju, što je preduslov da, kasnije, osluškuje reči i razvija govor.

Kako beba raste, moći će da sve raznolikije učestvuje u aktivnosti čitanja sa vama. Što je više angažujete i podstičete njenu radoznalost u ovoj aktivnosti, kreiraćete više prilika i za razvoj veštine govora (vokalizacija- gugutanje i kasnije progovaranje) i komunikacije- pokazivanjem prstom, izrazima lica, ali i za razvoj kapaciteta za združenu pažnju sa roditeljem, uviđanje povezanosti među događajima i zaključivanje (pokret lupkanja knjige- zvuk ili povlačenje drškice u knjizi- izvlačenje dela knjige).

Koje knjige su za bebu?

Kada je beba sasvim mala, pažnju će joj privlačiti krupne, crno-bele slike, ili slike kontrastnih boja, na kojima su predstavljeni jednostavni objekti, ili niz otvorenih i zatvorenih linija i bojenih površina. Prve knjige, i za starije bebe, treba da budu jednostavne. One takođe ne moraju da sadrže priče već niz ilustracija, na kojima su detetu poznati objekti čije nazive uči. Na jednoj strani bi trebalo da bude 1-2 takve ilustracije.

Knjige za bebu bi trebalo da su čvrste i otporne, ali relativno lagane i malog formata da beba može da ih drži u ruci i, kasnije, manipuliše njima. Beba će voleti da lupka knjižicom, da je stavlja u usta, ponavlja aktivnost ispuštanja knjige sa visine- to joj treba dozvoliti.

U knjigama (pogotovu za male bebe) bi trebalo da bude različitih tekstura, koje pružaju drugačiji osećaj na dodir. Kako beba raste, knjige mogu da sadrže delove koji se preklapaju ili se izvlače, delove koji skrivaju nešto i pozivaju bebu na istraživanje prstima.

Kako čitamo sa bebom?

Bebu držite blizu sebe, tako da možete da vidite njeno lice, a da istovremeno zajedno možete da gledate u knjigu. Gledajte u lice bebe dok joj govorite. Svaki put kada vidite da pokušava da imitira vaš izraz lica ili zvuk- pohvalite je. Kad vas beba pogleda- nagradite je široko osmehnutim, podržavajućim, veselim licem i toplim glasom.

„Razgovarajte” sa bebom o knjizi. Pitajte: gde je? koje je? Pozovite je da pogleda, ili dodirne nešto u knjizi, a onda dajte ime onome šta vidi, ili dodiruje. Budite strpljivi i čekajte bebinu reakciju. Kada vas pogleda ili ponovi pokret, pohvalite i podržite njenu inicijativu.

„Čitanje” knjige sa bebom može imati razne oblike- beba će možda želeti da gura prst u rupice u knjizi, da je gricka i lupka knjigom, da je vuče ili gura po prostoriji dok puzi ili seta, baca o pod i traži da je podignete. Dozvolite joj to. Imenujte šta radi. Čudite se zvuku koji dok to radi, rupici u kojoj nestaje prst i drugim izazovima sa kojima se zajedno susrećete.

Čitajte sporo. Puno puta ponovite reč, ili zvuk koji se bebi sviđa. Kada uvedete novi zvuk ili novu reč- obradujte se, začudite i reagujte mimikom lica. Neka vaš izraz lica i glas budu usaglašeni. Pri čitanju ponavljajte glasove koje beba produkuje, možete skratiti reči (umesto „krava” - reći „mu”, na primer), ali nemojte tepati. Obraćajte se bebi imenom ili nadimkom dok čitate. Imitirajte zvuke iz prirode. Igrajte se rečima i neka uvek neka od njih bude bebi poznata ili neka sadrži bebino ime.

Povežite iskustvo čitanja sa bebinim realnim iskustvom od prvog dana. Na primer, pozovite je da pogleda u bebu na slici, a onda pitajte: Gde je beba? Ko je moja beba? (ako beba još uvek ne zna da pokaže na sebe- vi je zagolicajte- i recite- Evo moja beba, ili imenom- Nena je moja beba). Kako beba raste- neka povezivanje bude sve šire. Kada je, na primer, pozovete da pokaže gde je medino oko u knjizi i povežete sa pitanjem gde ti imaš oko, ponudite još izazova: Kako oko spava? Kako spava beba? Kako oko namiguje? Kako tata mrda obrvu?

Čitajte za početak jednu stranu, najviše dve. Aktivnost čitanja sa bebom će trajati kratko. Ali za to vreme će se, iz bebine perspektive, desiti puno toga novog i podsticajnog. Beba se nekad umori od interakcije i razmene sa vama. To ćete videti tako što skrene pogled sa vašeg lica ili sa knjige na trenutak. Budite strpljivi i čekajte da se odmori. Kada beba bude spremna za nastavak i pogleda u vas, neka je dočeka vaše vedro, prihvatajuće lice. Imajte na umu da je preduslov svih dobitaka od čitanja da i vi i dete u toj aktivnosti uživate. Nije važno koliko je trajalo čitanje i da li je beba odgovorila na sve vaše podsticaje. Od ključnog značaja je da se, tokom čitanja, beba sa vama osećala sigurno, prihvaćeno i podržano. Tako se, iz njene perspektive, desilo nešto lepo što će biti zadovoljstvo ponoviti.

Izvor: bebac.com

Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Jesen je kritičan period za mnoge bolesti disajnih orga...

20 razloga zašto jedan dvogodišnjak ima loš dan

20 razloga zašto jedan dvogodišnjak ima …

Da li se vaš mališan ikada požalio da mu je teško? Duho...

Saveti pedagoga: Podstičite empatiju kod svog deteta

Saveti pedagoga: Podstičite empatiju kod…

Zbog čega je važno da naučite dete da saoseća sa drugim...

Čuvanje mleka za bebu u slučaju mamine odsutnosti

Čuvanje mleka za bebu u slučaju mamine o…

Kada je opravdan prekid dojenja (kada je mama bolesna i...

Istraživanje: Ovo je najbolji način da umirite dete

Istraživanje: Ovo je najbolji način da u…

Ako postoji nešto što roditelji uvek pokušavaju da izbe...

Autizam: Šta sam saznala od stručnjaka, a čemu me naučilo iskustvo

Autizam: Šta sam saznala od stručnjaka, …

Učiteljica Gordana Ninkov ume pronicljivo da posmatra, ...

Da li ste znali čemu služe preklopi na bebi bodićima

Da li ste znali čemu služe preklopi na b…

Koliko ste se puta namučili da ukakan bodić skinete pre...

Iscrpljena mama otkriva: šta se krije iza čestog bebinog buđenja tokom noći

Iscrpljena mama otkriva: šta se krije iz…

Svaka mama se barem jednom zapitala u čemu greši i zbog...

Saveti za kvalitetan i miran san vaše bebe

Saveti za kvalitetan i miran san vaše be…

Kao što već svaki roditelj zna, uspavljivanje deteta mo...

Akne u trudnoći: Sedam saveta za lepu kožu lica

Akne u trudnoći: Sedam saveta za lepu ko…

Mnoge žene u drugom stanju imaju problematičnu kožu i č...

Streptokokne upale grla kod dece - simptomi i lečenje

Streptokokne upale grla kod dece - simpt…

Deca ovu upalu dobiju najčešće u zatvorenim prostorima...

16 stvari koje možete da radite dok dojite bebu

16 stvari koje možete da radite dok doji…

Kada dojite između vas i vašeg deteta stvara se posebna...

Trzaji bebe tokom sna

Trzaji bebe tokom sna

Od trenutka rodjenja beba se navikava na spoljni svet i...

Deset korisnih saveta za suzbijanje grčeva kod beba

Deset korisnih saveta za suzbijanje grče…

Uz pomoć naših saveta sprečite ili ublažite pojavu boln...

Beba treba da se što više kreće

Beba treba da se što više kreće

Bebe i mala deca trebalo bi da se što više kreću. Kreta...

Pervazivni razvojni poremećaji

Pervazivni razvojni poremećaji

Pervazivni razvojni poremećaji pripadaju poremećajima r...

Kupanje bebe - korak po korak

Kupanje bebe - korak po korak

1. Operite ruke i kadicu pre kupanja bebe. 2. Sipajte ...

5 najčešćih grešaka zbog kojih svoje bebe kupate na potpuno pogrešan način

5 najčešćih grešaka zbog kojih svoje beb…

S obzirom da pedijatri uporno govore, a roditelji najče...

© 2019 Bebiron.net. All Rights Reserved. Web by Soinfo.