32. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Materica je sad već dosta visoko i gura organe, što vi osećate kao žgaravicu, loše varenje i nedostatak vazduha. Treba da pijete dosta vode i da jedete hranu bogatu vlaknima, i to u malim obrocima. Kukovi vam se šire a pripremne kontrakcije su sve jače.

Razvoj bebe

Blizanci u ovo doba sporije napreduju nego bebe koje su same u materici.

Svih pet čula su funkcionalna u ovom periodu. Nokti na nogama su formirani a kosa na glavi nastavlja da raste. Uskoro će se većina beba namestiti tako da im je glava u karlici i na taj način počinje priprema za porođaj. Oči su otvorene tokom budnog stanja a zatvorene dok spava.

Boja očiju je uglavnom plava, bez obzira kakva će boja kasnije biti, jer se pigmentacija nije potpuno razvila. Konačno formiranje pigmentacije oka zahteva izlaganje svetlosti i odvija se nekoliko nedelja nakon rođenja.

Ispod kože počinje da se formira “belo” masno tkivo, što bebu čini svetlijom. Koža postaje ružičasta. Dužina bebe je 43 cm a težina oko 1600 gr. Blizanci u ovo doba sporije napreduju nego bebe koje ne dele matericu.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Sad je vreme za treći ultrazvučni pregled, na kojem će se videti kako je i koliko beba narasla, koliko ima plodove vode i u kakvom je stanju. Tokom ovog pregleda, lekar će utvrditi i konačnu poziciju posteljice, odnosno koliko je udaljena od grlića.

Ukoliko se utvrdi da imate nisko usađenu posteljicu, lekar će vam objasniti na šta treba da obratite pažnju. U takvim situacijama, posteljica potpuno ili delimično prekriva unutrašnje materično ušće na grliću materice, što može da izazove krvarenja tokom trećeg trimestra.

Ono može da bude vrlo obilno i opasno. Ukoliko posteljica potpuno prekriva unutrašnje materično ušće, moguće je da ćete morati na carski rez.

Druga opasnost koja se može javiti u ovom periodu je prevremeno odlubljivanje posteljice. To je jedna od najopasnijih situacija tokom koje dolazi do odlubljivanja posteljice od zida materice, krvarenja i jakih, oštrih bolova.

Ova situacija je potencijalno opasna po život Vaše bebe ali i majke ukoliko dođe do bilo kakvog krvarenja u trećem trimestru.

Savet za ovu nedelju

Da li je Vaša “generacija” u školi za trudnice već krenula? Da li ste spremili sobu za bebu, kupili krevetac i drugu opremu, proizvode za negu bebe koja će vam biti neophodna?

Stavite na papir sve šta mislite da je bebi potrebno u prvih mesec dana, jer tada sigurno nećete moći da idete u šoping. Stoga, nabavite na vreme sve što vam nedostaje.

Obavezno pročitajte

Sve informacije i saveti na ovom sajtu služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.
Ukoliko brinete za svoje i zdravlje svoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.

Disclaimer

Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

Top
Tehnologija kolačića pomaže nam da Vam pružimo najbolje moguće iskustvo kada posetite ovaj sajt. Molimo Vas da nas obavestite ako želite da prihvatite kolačiće. Saznajte više More details…