Očevi kroz istoriju ravnopravniji u 19. veku nego danas?

Šta znači biti otac? Kako su očevi postupali prema deci u poslednjih 150 godina i kako se razvijao njihov sopstveni stav i stav društva prema očinstvu?

Jergen Lorencen je profesor rodnih studija i, kako sam kaže, jedini naučnik koji se bavi muškim studijama u Norveškoj, a možda i u Evropi.

I kod nas, u organizaciji Skandinavskog kutka, Lorencen je održao predavanje pod nazivom „Očevi kroz istoriju“. Ovo predavanje sadrži mnoga mala i velika iznenađenja i potvrde postojećih stavova o ulozi oca u porodici. Ono pruža dobru osnovu za razumevanje toga zašto su očevi danas takvi kakvi su i kako se uloga oca u porodici menjala kroz vekove.

Lorencen iznosi pretpostavku da su muškarci i žene u 19. veku u mnogim oblastima bili ravnopravniji,nego u 20. i dalje objašnjava kako tokom 20. veka dolazi do promene i otac se gotovo u potpunosti uklanja iz domaćinstva.

U svom predavanju on će objasniti zašto je kritičan prema idealizaciji 1pedesetih godina kao vremena stabilnosti i harmonije, zašto su mladići koji su odrastali sedamdesetih i osamdesetih godina emotivno distancirani, kao i u čemu je sličnost između očeva 19. veka i feministkinja iz sedamdesetih. On će takođe govoriti i op razvoju uloge oca u savremenom društvu, kao i o problematici modernih porodičnih rešenja, poput porodiljskog odsustva za muškarce.

Jergen Lorencen je profesor rodnih studija, predsednik Fondacije Heda (Hedda Foundation), kao i producent u kući Integral film AS. Lorencen je učestvovao u mnogim projektima u svojim stručnim oblastima. Priznat je kao jedan od najvažnijih naučnika koji se bave istaživanjem muškaraca i muževnosti na svetu. Mnogo je pisao o muškarcima i muževnosti za različite medije u Norveškoj i inostranstvu i, između ostalog, objavio sledeće knjige: Muževnost: pogled na muškarce u književnosti i filmu (2004.), Muškarci u nordijskim zemljama (2008.) i Istorija očeva u Norveškoj (2012.). Takođe je producirao nekoliko dokumentarnih filmova.

Obavezno pročitajte

Sve informacije i saveti na ovom sajtu služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.
Ukoliko brinete za svoje i zdravlje svoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.

Disclaimer

Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

Top
Tehnologija kolačića pomaže nam da Vam pružimo najbolje moguće iskustvo kada posetite ovaj sajt. Molimo Vas da nas obavestite ako želite da prihvatite kolačiće. Saznajte više More details…