Koliko traje porodiljsko bolovanje u drugim zemljama sveta?

Najmanji vremenski period plaćenog odsustva je dva meseca, u SAD.

S druge strane, Estonija nudi i preko godinu i po plaćenog odsustva - time je postala zemlja sa najvećim beneficijama za trudnice. Druge zemlje nude po godinu: Bugarska, Mađarska, Japan, Litvanija, Austrija, Češka, Letonija, Norveška, Slovačka...

Čak u 19 od 41 zemlje većina plaćenog odsustva se odnosi na prodiljsko, a u 31 zemlji i očevi imaju pravo na odsustvo. Ipak, njihovo pravo je skromnije - dve nedelje u proseku. Izuzetak su Japan (30 nedelja) i Koreja (16 nedelja). Portugal, Luksemburg i Norveška daju oko dva meseca novim očevima.

Na Kipru, Izraelu, u Turskoj, Irskoj, Švajcarskoj i Novom Zelandu - plaćeno odsustvo odnosi se na rođenje i brigu o detetu, ali odsustvo nije omogućeno očevima.

Izvor: B92

Obavezno pročitajte

Sve informacije i saveti na ovom sajtu služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.
Ukoliko brinete za svoje i zdravlje svoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.

Disclaimer

Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

Top
Tehnologija kolačića pomaže nam da Vam pružimo najbolje moguće iskustvo kada posetite ovaj sajt. Molimo Vas da nas obavestite ako želite da prihvatite kolačiće. Saznajte više More details…