Prvo dete menja svet, treće ga zabavlja

Postoje zanimljiva istraživanja o tome da red rođenja utiče na budućnost dece

Šta će i kakva će biti kad odrastu? Kako će se odnositi prema sebi, drugima, poslu i šta mogu postići? Sve su to pitanja na koja je pokušao da odgovori američki psiholog dr Kevin Leman.

On je povezao ličnost dece s njihovim redom rođenja. Napravio je profile dece, u zavisnosti od toga jesu li jedinci, prvorođeni, drugorođeni ili najmlađa deca.

Jedinci su pokretači sveta

Jedinci su pokretači sveta, tvrdi Leman. Orijentisani su na velike zadatke, skloni su ekstremno dobroj organizaciji, vrlo su savesni i krajnje nezavisni.

Mogu biti izrazito čvrsti u svojim stavovima, često su zlopamtila, vrlo su zahtevni. Mrze da priznaju da nisu u pravu, obično ne prihvataju kritike.

Prvorođeni – rođene vođe

Prirodne su vođe. Predstavljaju astronaute i nadmoćne osobe. Prvorođeni su izbirljivi, precizni, vole da obraćaju pažnju na detalje, vole tačnost, organizovani su i stručni.

Često su neraspoloženi, a povremeno im nedostaje osetljivosti. Vole da šefuju, sveznajući su.

Drugorođeni – naivne dobrice

Vrlo su racionalni, vole da udovolje ljudima, ne vole konfrontacije. Uglavnom su vrlo smireni, znaju da slušaju. Odlični su posrednici i pregovarači.

Nisu vođe poput prvorođenih, imaju problema s postavljanjem granica. Previše ugađaju drugima.

Najmlađe dete – glavni zabavljač

Vole da zabavljaju i da razgovaraju s drugima. Žive život punim plućima. Imaju jak strah od odbacivanja, ali i kratak interval posvećivanja pažnje.

Izvor: Avaz.ba

Obavezno pročitajte

Sve informacije i saveti na ovom sajtu služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.
Ukoliko brinete za svoje i zdravlje svoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.

Disclaimer

Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

Top
Tehnologija kolačića pomaže nam da Vam pružimo najbolje moguće iskustvo kada posetite ovaj sajt. Molimo Vas da nas obavestite ako želite da prihvatite kolačiće. Saznajte više More details…