Poslednji rok za predaju dokumenata za povraćaj PDV-a od 2. do 16. jula

Od 1. jula pet hiljada dinara umesto povraćaja PDV-a na bebi opremu.

Sakupljanje isečaka fiskalnih računa, koji se odnose na hranu i opremu za bebe, ide u zaborav, jer se Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, ukida pravo na refundaciju PDV-a za opremu i hranu za bebe.

Od 1. jula troškovi za nabavku opreme za dete u iznosu od 5000 dinara će biti isplaćivani uz isplatu roditeljskog dodatka, prenosi RTS. Ipak, oni koji koriste tu mogućnost imaju još jedan rok za predaju dokumenata, koji počinje 2. i završava se 16. jula.

Mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, pelene – neke su od stvari za decu na koje od 1. jula roditelji više neće imati pravo da traže povraćaj PDV-a.

Do sada, pravo na refundaciju PDV-a imale su porodice čiji je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini u kojoj se podnosi zahtev, manji od 1.028.970 dinara, i čija je ukupna imovina roditelja, na koju se plaća porez, manja od 25.081.150,62 dinara.

Fiskalni isečci, fotokopije isečaka, spisak brojeva tih fiskalnih isečaka, popunjen zahtev i nekoliko sati na šalteru u poreskoj upravi, ali i stroga pravila i ograničenost onih koji imaju pravo na refundaciju, bili su neki od razloga da se ova odredba ukine i zameni ravnopravnom za sve roditelje.

— Izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, umesto povratka PDV-a na opremu za bebe, predviđen je paušal za nabavku opreme za dete koji iznosi 5000 dinara i koji će se isplaćivati uz jednokratnu pomoć za prvo dete, odnosno prilikom uplate prve rate za druge, treće i četvrto dete — saopštava Kabinet ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.


RODITELJSKI DODATAK

Od 1. jula roditelji će za prvo dete dobijati jednokratno 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće 12.000 dinara mesečno, deset godina, a za četvrto dete 18.000 dinara mesečno, 10 godina.


Jovana Ružičić iz Centra za mame izjavila je da ni onaj povraćaj PDV-a nije bio ni približno dovoljan da jednoj porodiici finansijski pomogne, odnosno olakša dolazak deteta.

— Bilo bi sjajno kada se uopšte ne bi plaćao PDV na bilo šta vezano za decu. To bi zaista bila prava stimulacija — ističe ona.

Država zato obećava i nove mere populacione politike, za koje se nadaju da će dati rezultate što pre.

— Kad gledamo iskustva nekih drugih zemalja, recimo Rusku Federaciju, njima su prvi efekti bili tek posle deset godina. Znači, oni su nakon 10 godina aktivnih mera, prošlu godinu su završili u blagom plusu. Ali ja bih voleo da mi, kao i u svemu budemo uspešniji od drugih pa tako i u ovom — izjavio je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Poslednji rok za refundaciju PDV-a

Roditelji mogu ostvariti pravo na povraćaj PDV-a na osnovu pismenog zahteva koji se podnosi na Obrascu RFNB – Zahtev kupca hrane i opreme za bebe za refundaciju PDV – organizacionoj jedinici Poreske uprave na čijem području ima prebivalište.

Uz zahtev se dostavljaju:

• fiskalni isečci izdati od strane prodavca hrane i opreme za bebe (obveznika PDV) u skladu sa propisima kojima se uređuju fiskalne kase u periodu za koji se podnosi zahtev za refundaciju PDV,
• fotokopije i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka.

Izuzetno, u slučaju kada je podnosilac zahteva usvojitelj, odnosno staratelj, pri prvom podnošenju zahteva, dostavlja:

• fotokopiju odluke nadležnog organa o usvojenju;
• staratelj bebe – fotokopiju odluke nadležnog organa o stavljanju pod starateljstvo.

Pravo na refundaciju PDV-a može se ostvariti u iznosu PDV koji je sadržan u vrednosti fiskalnog računa za kupljenu hranu i opremu za bebe, a najviše do iznosa od 75.029,08 dinara za bebu starosti do dve godine i to:

• u iznosu do 42.873,76 dinara za dobra nabavljena do navršene prve godine starosti bebe;
• u iznosu do 32.155,32 dinara za dobra nabavljena od navršene prve do navršene druge godine starosti bebe.

Hranom i opremom za bebe za čiju nabavku može da se ostvari pravo na refundaciju PDV, smatraju se:

1. mleko za odojčad,
2. kašice,
3. krevetac,
4. kolica,
5. stolica za hranjenje,
6. stolica za kola,
7. pelene.

Izvor: bebac.com

Tagovano

Obavezno pročitajte

Sve informacije i saveti na ovom sajtu služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.
Ukoliko brinete za svoje i zdravlje svoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.

Disclaimer

Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

Top
Tehnologija kolačića pomaže nam da Vam pružimo najbolje moguće iskustvo kada posetite ovaj sajt. Molimo Vas da nas obavestite ako želite da prihvatite kolačiće. Saznajte više More details…